Misschien ken je het wel (van vroeger): je bent lekker aan het werk en opeens loopt je laptop vast. Opnieuw opstarten dan maar, met een beetje geluk loopt alles weer goed. Zo werkt dat in de digitale virtuele wereld. In de fysieke wereld is dat anders, hier hebben we geen resetknop en heeft elke stagnatie invloed op het hele systeem.
In deze periode van rust / frustratie / angst / hectiek / drama / drukte / aanpassen / bezinning / pauze / eenzaamheid / verbondenheid (haal door wat voor jou niet van toepassing is) zijn er denkprocessen in gang gezet. Van; “Nu is het tijd om grote transities door te voeren.” Tot; “Hoe zorg ik voor voldoende brood op de plank?”.
Gewoon weer doen zoals we al deden
Ik verlang naar het moment dat we weer gewoon kunnen doen wat we gewend waren. Fijn met veel mensen bij elkaar, naar events, sportwedstrijden, concerten, feesten, theater en musea. Helaas is dit nu niet de situatie en heeft een klein organisme roet in het eten gegooid. Om de draad weer op te pakken moeten we dingen anders doen. In deze kritieke situatie zijn we ons bewust van de noodzaak, en dan passen we ons sneller aan.
Voor iedereen anders
Persoonlijk ben ik nu aan het onderzoeken hoe ik zorg voor voldoende brood op de plank en tegelijk bijdraag aan een positieve impact op zo veel mogelijk fronten. Zoals impact op het milieu, de maatschappij en persoonlijk welzijn voor de mensen met wie ik werk. Een puzzel die ik graag helemaal perfect wil leggen, maar ik kom alleen vooruit door dingen te proberen, ook als ze nog niet helemaal perfect zijn.
Vooruit struikelen
En als je eenmaal begint is het snel leren van je fouten een goede eigenschap. Een voorbeeld: Biomassacentrales. Aanvankelijk leek het mooi idee om een te sluiten kolencentrale nieuw leven te geven. Maar wat is de daadwerkelijke impact? Hoe zorg je voor een constante stroom van milieuverantwoorde biomassa, zonder natuurvernietiging, zonder gebruik van grond dat ook voor voedsel kan zorgen? Hoe reduceer je de schadelijke uitstoot in de omgeving van een biomassacentrale tot een gezond minimum? Zijn deze vragen voortschrijdend inzicht of zijn de biomassacentrales er gekomen doordat we te veel geloven in een mooi verhaal?
Voordenken
Om een positieve impact te maken is een goede analyse vooraf noodzakelijk. Hoe kan het product of dienst effectief bijdragen aan een betere toekomst? Hoe zorg je voor optimaal gebruiksgemak? Is er bewustzijns- en gedragsverandering nodig?
Goed bedoeld
Ander voorbeeld: een tandenborstel van bamboe. Dat voelt misschien beter dan de plastic variant. Bamboe is hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Maar hee, de borstelharen zijn toch van plastic. Op zich zijn bepaalde plasticsoorten goed recyclebaar. Maar kan dat ook bij deze samengestelde borstel? En eigenlijk poets ik elektrisch, dus wat heb ik er aan? Toch maar bij het restafval, dan wordt er hopelijk nog een beetje energie van gemaakt.
Dit is 1 simpel voorbeeld. En dan heb ik nog niet eens stil gestaan bij hoe de bamboe geproduceerd wordt, waar het vandaan komt, of er een oerwoud voor gekapt is, welke bewerkingen de bamboe ondergaan heeft, wie het gemaakt heeft, en hoe de werkomstandigheden waren.
Nuchter impact maken
Bij het maken van keuzes filteren we veel informatie om zo een keuze makkelijker te maken en ook voor onszelf te rechtvaardigen. Soms staren we ons blind op het oplossen van een enkel probleem, maar zijn we ons niet altijd bewust van de gevolgen en problemen die het op andere plekken kan geven. Ik hoop dat we nu steeds meer keuzes gaan maken waar we ook ongemakkelijke aspecten van meenemen. En ons bewust zijn van de volledige impact op de dingen die we doen. Zodat we achter af niet hoeven te zeggen: “Had ik maar…”
Slimme reset
Ik ben een voorstander voor een slimme reset. Waar we breder kijken en zo veel mogelijk facetten meenemen tot een praktisch overwogen besluit met een positieve impact op meerdere gebieden. Dit hoeft niet lang te duren, of de boel oneindig te vertragen. Dit kan snel en op een speelse manier, door een korte (online) workshop, een gesprek of een paar praktische tips en adviezen.
Kan ik je helpen om met een brede blik te komen tot een weloverwogen besluit?
Laat het me weten!
Afbeelding 1 van: Jose Antonio Gallego Vázquez on Unsplash
Afbeelding 2 van : Nick Fewings on Unsplash
Afbeelding 3 van: Andrew Seaman on Unsplash